Hi everyone, cherish every moment and don't forget to follow my blog, i will follow back ^^

Friday, 7 June 2019

Langadku, Fabian William

Kopisanangan kumaa toinsanan id minambasa blog ku. 
Alansan oku olidas ngawi dikoyu do baino. 

Baino nopo mononuat oku kokomoi do iso sinding i Fabian William kiuhu do "Langadku". Sinding diti nopo iso do sinding di korohian ku tu poinralom tomod do rati dau. Nunu kaka rati di poinralom tomod di? Hihi.. Sinding diti nopo popokito lisi sosogulun kumaa koupusan dau. Langad om tupus sosogulun diti au milo do boroson om nogi olimon tu tikid tadau kosorou nopo yau kumaa koupusan dau. Miagal nogi dati ki.. Nung langadon tokou kumaa koupusan okon nopo sumandak toi ko tanakwagu tokou nga kumaa komolohingan nogi langad diti popokito do lisi tokou kumaa diolo.


*Nokuro tu monuat oku do boros Dusun? Ka boros "Atagak nopo boros, atagak nogi tinaru". Mantad di, mumbal oku no do monuat boros Dusun hiti id blog ku. Nung haro kasalaan id boros, ayat tudukai oku no dikoyu.
  

" Langadku "

                                                                          Cr kumaa YT

Hiri-iri no do baino. 
Koruba tokou kawagu suab ^^

Tuesday, 4 June 2019

Do the important thing first

Hello everyone.

As i grew older, i tend to stress to much. I had to do many things in one time. I had to think which one i should do first. Eventhough, i'm doing what i need to do but at the end of the day i'm feeling stressful. I can't finish the work the way i need it. Why? because when i do the works my mind also thinking another matter and boom the stuff i'm working on not good enough.

Actually, i always look for tips to improve my work. And thankfully today i saw a video at youtube about "How to control your mind". This video tell us to focus on important thing. I always said to myself that i'm to busy with many things, but Dandapani tell that it's our choice. It our choice to make our day more busier or more effective.

So, today i want to tell to myself that i don't need to be stress much about work that i'm not finishing yet. Do the work that important first and leave other thing that not so important in another time. We live in this world not to stress our life for things that can be done by ourself. We live in this world not only get a good outcome from our work but to live happily, do good to other and most importantly praise and thank God always.

When u need to do something, make sure ur other important thing already done. If not do the important thing first and then other thing. Discipline is so important. If in this time ur want to do the stuff do it. Don't ever tangguhkan kerja tersebut. If kerja tersebut ditangguhkan disanalah muncul segala stress, anxiety and other penyakit lainnya. 

Btw, that all for today. I hope everyone will do their best on life. Sebelum mengundurkan diri, saya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua rakan muslim di luar sana.


Byee. See u soon.


                                                            *Cr to yt 'Be Inspired'* 


Monday, 3 June 2019

CHANGE FOR BETTER LIFE

Hello readers.

First of all, thank be to God that we still alive in this beautiful world. May this day brings us happiness and great news. And hopefully everyone fine and healthy.

Actually, semenjak dua menjak ini i selalu tidur berlebihan. Mungkin sebab cuti semester kot tidur pun dekat pagi dah, bangun pun nak dekat tengahhari. But, actually the real reason why pola i berubah sebabnya i tiada disiplin yang tinggi dari segi masa. I nak juga tidur awal and bangun awal but 5 letters MALAS limit my activities. 

And sekarang dah 2.51 pagi, i still tak tidur lagi (and that why i'm here). Kerja tukar buat malam, siang hari tak tau buat apa. Hmm.. 

Kalau boleh nak juga ubah pola hidup i. Macam sia-sia masa terbuang begitu je tak di isi dengan aktiviti yang berfaedah, menarik hati.

So I will challenge myself to change my lifestyle sepanjang cuti semester ni (kalau boleh start nak start esok). 

Lifestyle apa tu nak di tukar??
- Bangun seawal jam 5 pagi (pray to God)
- Tidur seawal jam 11 malam
- Jam 5.50-7.30 pagi tak boleh pegang hp (reading time)
- After breakfast, kemaskan tempat belajar and then take a bath
- Siapkan kerja yang perlu DISIAPKAN
- Senaman (30 minit)
- Start jam 8.30-10.30 cannot use hp (time to study)
- Before sleep pray to God.

Banyakkan yang nak di tukar. Harap semuanya dapat dijalankan dengan jayanya.

Thats all for today.
Byee

Inspiration. Cr to owner : 




Saturday, 23 March 2019

A day full of tiredness

Hello readers.

"Kerja memang takkan pernah selesai/tak ada, tapi rehat jangan pernah sekali abaikan"

Saja je nak ingatkan supaya no matter how busy u're please also take care of urself. 

Actually, today is a busy day for me. Dari pagi hingga ke petang bergerak ja. Start jam 11 lebih bersedia untuk shooting assignment. Jam 12 lebih start shooting sampai jam 3 lebih barulah selesai artis2 tak berbayar ni shooting (Sy ni memang jenis tak boleh nak berlakon kayu je, but demi assignment teruskan jelah). After shooting selesai, saya and kawan gerak lagi ke pekan untuk beli keperluan diri. 

Sampai pekan tempat pertama yang kami tuju ialah Watson. And tak tahu pula ada sell, so ramailah orang nak membeli kat Watson tu. Sis pun rambang mata macam nak beli je semua terutama yang 'Buy 1 free 1'. 

BTW, sis tak boleh nak stay lama-lama kat Watson sebab sesak sangat. After sis dah beli barang sis pun keluar la dari kedai tu. Sebenarnya ada lagi nak dibeli tapi apakan daya sis tak suka or lebih tepat sis tak selesa nak stay at a place that have so many people. Nak bergerak pun susah better angkat kaki je.

Lepas je meninggalkan Watson, sis dan kawan jalan2 kat sekitar pekan and ada pula sell baju kurung (Rm39 sepasang). Jadinya sis pun pilihlah mana yang berkenaan di hati. Sis beli satu je sebabnya hanya tu je yang menarik di mata. 

Habis kisah kat pekan, dah sampai rumah banyak kain nak dicuci so cuci kain la dulu sebelum mandi. Dah la satu hari tak berhenti gerak malam pun banyak hal nak dibuat. Hmm, kerja memang takkan pernah habis selagi masa bergerak adalah tu kerja yang perlu disiapkan. 

So sekarang jam 22:54pm and I should sleep. Goodnight everyone sweet dream and don't forget to pray before u'll sleep. 


 Reward for my tummy, because part shooting assignment dah selesai


Thats all for today, 
See u soon

Tuesday, 19 March 2019

BELIEVE

Hello readers.

03.40am and yet I can't sleep. So I will blame the coffee for making me like this. Nasiblah esok kelas jam12, boleh bangun lambat sikit.

Baiklah hari ini, I will write about..

Believe..

Believe atau percaya satu kata yang perlu kita pegang dalam diri kita. Percaya kepada siapa? 

Pertama, GOD. Trust ur life in God hands. No matter how down u're never ever not believe the power of God. Believe God will always there for you. Believe God will always guide your life. Believe God never gives u satu dugaan yang melebihi kemampuan diri kita. Percaya akan kekuasaannya

Second, myself/urself. Kenapa? Kerana kalau bukan kita sendiri yang percaya dengan kekuatan,kebaikan kita, siapa lagi? Believe urself that u can do everything u wanna do. Believe that u're the best. Believe that u will always do good deed to other. Believe that everything gonna fine. So believe in urself

So based on believe topic today I hope that u'll will learn something new. 

'First of all start to believe urself'



Anything is possible 💪


See u tomorrow
👋 👋 👋 

Monday, 18 March 2019

You never know how special u're until u start to appreciate urself

Hello readers.

Today i want to talk about  "You never know how special u're until u start appreciate urself more"

Let's me write in EngxMalays for this topic ^^

Sebenarnya, agak sukar untuk saya nak hargai diri ini sepenuhnya. Bukan bermaksud saya tak menghargai diri ini tapi terkadang saya akan terfikir why saya dilahirkan seperti ini? why i'm not good enough to myself? why i'm not as talented as my friend? why i'm always had this little anxiety about things that not yet happen? why why and why

But as i start questioning myself, as i start doubting myself i felt deep inside me don't want that matter to be tenggelam dalam diri menjadi duri yang boleh meyakitkan diri ini dengan lebih teruk. I never want to hurt myself because of myself. I don't want to feel bad to myself.

Jadi topik hari ini iaitu Kamu takkan pernah tahu betapa specialnya diri kamu sehingga kamu mulai menghargai dirimu will be a great topic to share to someone who is like to doubting herself/himself like me, myself.

Baiklah, why i choose this topic? Sebabnya saya juga antara insan yang kurang menghargai diri sendiri. But, i change little bit little. I always said to myself that i'm a special person to me. I always remind myself that i'm great. Eventhough sometimes i'm not good enough but atleast i'm doing my best and because of that i always said to myself that i'm doing a good job. 

Kita sebagai insan yang kerdil memang akan ada banyak kelemahan tapi.. Jangan pernah jadikan kelemahan kita itu sebagai satu cara untuk kita tidak menghargai diri kita kerana bila kita hargai diri seadanya kita akan tahu kekuatan diri kita lebih banyak daripada kelemahan tersebut. Yakin bahawa setiap kita sangat-sangat berharga di mata yang Mahakuasa. Setiap kita merupakan ciptaan-Nya yang paling disayangi-Nya. Jadi jangan pernah membenci atau feel urself useless okayy.

Tambahan setiap manusia diciptakan punya kelebihan berbeza antara satu sama lain. Ada yang boleh itu, tapi dia tak boleh yang ini. Tapi ada pula yang boleh ini tapi tak boleh yang itu. Jadi we are special. Everyone of us is a special person. U special, she special.

Penutup kata dari saya, semoga kita sentiasa ingatkan sesama kita yang we're special eventhough we're different. 


INSPIRATION :)


Lots of love from me to whoever reading this :)
See u tommorow ^^

Saturday, 16 March 2019